Dandruff and scales

A korpásodást egy a Malassezia családhoz tartozó mikroorganizmus (egyfajta élesztőgomba) elszaporodása okozza. A jelenség hatására a felhám bőrsejtjei a normálisnál gyorsabban termelődnek újra. A bőrsejtek kiseb-nagyobb csomókba állnak össze a fejbőrön, nagy darab korpaként vagy foltokként válva el a fejbőrtől, vagy ragacsos réteget képezve azon. Ránézésre zsíros hatást keltenek és sárgás szürke színük van.
Mindezt rendkívüli irritáció és intenzív viszketés kísérheti. A korpa látható a hajon, és a legtöbb esetben a nyakra, vállra is ráhullik. A Malassezia furfur elszaporodásának kedvezhet a kimerültség, stressz, szennyeződések jelenléte és a téli időszak, így ezek a tényezők a korpásodást is fokozhatják.

Kétféle korpásodás létezik: száraz és zsíros.

A probléma gyökeréről szemrevételezéssel tudunk tájékozódni.

 • Enyhébb korpásodás esetén a korpa vékony, száraz, szürke vagy fehérkés színű, és nem tapad a fejbőrhöz – a vállra hullik.
 • A vaskos, zsíros és sárgás színű korpa a fejbőrhöz tapad és általában viszketés kíséri. Ez a seborrhoeás dermatitisz egy enyhébb formája. A fejbőr gyakran rózsaszín és irritált.
 • A bőrpírral kísért száraz, fehérkés foltok psoriasisra utalnak. Ebben az esetben is gyakori a viszketés.

Amennyiben aggasztó mértékben korpásodik, keresse fel bőrgyógyászát.

Doctor with patient - Talking

Mi okozhat súlyos, krónikus, pikkelyszerű foltokat vagy psoriasist?

A psoriasis, más néven pikkelysömör, súlyos plakkosodásról és vastag, jól kivehető, kerek vagy ovális alakú, vöröses, pikkelyes, száraz foltokról ismerhető fel, amelyek főleg a fejbőr szélén jelentkeznek. Ezek a pikkelyek változó méretűek lehetnek, és akár az egész fejbőrt beborító sisak hatását is kelthetik.

Ezüstös fehér színűek, tömörek, szárazak és kifejezetten ragacsosak. Többnyire intenzív viszketés kíséri őket.

A genetikus hajlam, a stressz, bizonyos fertőzések (különösképp a szem-, orr-, torok- és szájfertőzések) jelenléte és bizonyos gyógyszerek (lítium, szintetikus malária elleni gyógyszerek, bétablokkolók stb.) szedése mind-mind szerepet játszhatnak a súlyos, szárazfoltokkal kísért pikkelyesedés kialakulásában.

 

A foltok 3 jelenség kombinációjaként alakulhatnak ki:

Step 1
1/ A felhám bőrsejtjeinek túlzott osztódására aminek hatására a bőr jelentősen megvastagszik a foltokon, vörösessé és pikkelyessé válik.
Step 2
2/ Abnormális differenciálódás azaz felhámmegújulás. Ez a normális esetben 30 napig tartó folyamat kevesebb mint egy hét (3–6 nap) alatt végbemegy. A keratinsejtek nem megfelelően differenciálódnak az öregedés során: megtartják a sejtmagjukat, amíg el nem szarusodnak.
Step 3
3/ Az irhában jelentkező gyulladásos reakció. A súlyos, száraz foltokkal kísért pikkelyesedés szakaszosan újul ki, illetve válik tünetmentessé.

Immunity

A pikkelyesedés két betegséggel hozható összefüggésbe: a seborrhoeás dermatitisszel (SD-vel) és a psoriasisszal.

1. A seborrhoeás dermatitisz esetében a pikkelyesedést ugyanaz okozza, mint a korpásodást (a Malassezia élesztőgomba elszaporodása), és hangsúlyosabb klinikai tünetek kísérik.

Cold

2. A psoriasist nem gombafertőzés okozza. Ez egy teljesen más, örökletes betegség, aminek megjelenéséhez környezeti kiváltó faktoroknak is jelen kell lenniük.

Mosd meg hajad és fejbőröd hetente kétszer vagy háromszor az alábbiakat tartalmazó kímélő samponnal:

 • Gombásodás elleni hatóanyag a Malassezia furfur elszaporodásának meggátolásáért,
 • Aktív összetevők, amelyek megszüntetik a korpát és szabályozzák a sejttermelődést és
 • Bőrnyugtató, a viszketést enyhítő összetevők.
 1. Masszírozd fejbőröd finom, körkörös mozdulatokkal.
 2. Alaposan öblítsd ki a hajad.
 3. Légy óvatos hajszárítás közben. Ha hajszárítót használsz, győződj meg róla, hogy nincsen túl forró fokozatra állítva, hogy ne irritálja a fejbőrt.

Próbáld elkerülni a fejbőr vakarását, hogy ne súlyosbítsd az állapotát. A megfelelő gyógyszeres sampon általában hatékonyan meg tudja nyugtatni a bőrt.

Moss hajat hetente többször az alábbiakat tartalmazó extra kíméletes gyógyszeres samponnal:

 • Keratolitikus aktív összetevők a ragacsos foltok ellen,
 • Viszketést enyhítő aktív összetevők és
 • Intenzív bőrlágyító anyagok a száraz foltok kezeléséhez.

 

 1. Masszírozd fejbőröd finom, körkörös mozdulatokkal.
 2. Alaposan öblítsd ki hajad.
 3. Légy óvatos hajszárítás közben. Ha hajszárítót használsz, győződjön meg róla, hogy nincsen túl forró fokozatra állítva, hogy ne irritálja a fejbőrt.

Próbáld elkerülni a fejbőr vakarását, hogy ne súlyosbítsd az állapotát. A megfelelő gyógyszeres sampon általában hatékonyan meg tudja nyugtatni a bőrt.

Wash your hair and scalp with an extra-high-tolerance medicated shampoo containing:

 • Antifungal active ingredients to intensely fight Malassezia furfur proliferation,
 • Components that eliminate dandruff and regulate cell proliferation, and
 • Active ingredients capable of soothing intense itching and anti-inflammatory substances to soothe your scalp.

This shampoo should be used 2 to 3 times a week to treat intense dandruff (for 15 to 21 days), then once or twice a week as prevention, alternating with a mild shampoo.

 1. Let the shampoo sit for a few minutes on your scalp, particularly on the affected areas (patches). If the shampoo has a creamy texture, its active ingredients will not drip into your eyes.
 2. Gently massage using circular movements.
 3. Rinse your hair thoroughly.

Dry your hair carefully. If using a blow dryer, make sure it does not blow air that is too hot so as to not irritate your scalp.
Try not to scratch your scalp so you do not make its condition worse.

 

Moss hajat hetente többször az alábbiakat tartalmazó extra kíméletes gyógyszeres samponnal:

 • Gombásodás elleni hatóanyag a Malassezia furfur elszaporodásának hatékony meggátolásáért,
 • Aktív összetevők, amelyek megszüntetik a korpát és szabályozzák a sejttermelődést és
 • Olyan aktív összetevők, amelyek képesek enyhíteni az intenzív viszketést, valamint a fejbőrt megnyugtató gyulladáscsökkentő anyagok.

Ezt a sampont hetente 2–3 alkalommal kell használni súlyos korpásodás kezelésére (15–21 napon keresztül), majd hetente egyszer-kétszer megelőzés céljából, felváltva alkalmazva valamilyen kímélő samponnal.

 1. Hagyd a sampont egy pár percig a fejbőrödön állni, különös tekintettel a problémás területekre (foltokra). Ha a sampon krémes állagú, aktív összetevői nem fognak a szemedbe folyni.
 2. Masszírozd fejbőröd finom, körkörös mozdulatokkal.
 3. Alaposan öblítsd ki a hajad.

Légy óvatos hajszárítás közben. Ha hajszárítót használsz, győződjön meg róla, hogy nincsen túl forró fokozatra állítva, hogy ne irritálja a fejbőrt.
Próbáld elkerülni a fejbőr vakarását, hogy ne súlyosbítsd az állapotát.