Normal hair and scalp

Fejbőrünkön 100 000-150 000 (vörös haj esetében 200 000) hajszál található.

Mindegyik a gyökérből vagy hajhagymából és magából a hajból, a hajszálból épül fel.

A haj lényegében keratinból és melaninból, a haj természetes színét adó pigmentből áll. A haj növekedése akkor következik be, amikor a hajhagyma sejtjei osztódnak és hajszállá alakulva felfelé tolódnak.

Ezért nagyon fontos, hogy a fejbőr, más szóval a hajhagymával borított terület, egészséges legyen és biztosítsa a hajszálak életbentartásához szükséges tápanyagokat.

A haj életciklusának három szakasza van: 

Step 1
1/ az anagén fázis az a három évtől hét évig tartó időszak, amelyben a haj 2mm-t nő hetente. A gyökér termeli a keratinból álló hajszálat, amely a haj látható része;
Step 2
2/ a katagén fázis egy rövid, egy-két hétig tartó időszak, amikor a haj nem nő tovább, és elhal; és
Step 3
3/ a telogén fázis amely körülbelül három hónapig tart, és amely alatt az elhalt hajszál a fejbőrön marad, mielőtt kihullik. Ennyi időbe telik, amíg a sejtek visszatérnek a hajgyökérbe, hogy egy új ciklust kezdjenek. Életünk során minden egyes hajhagyma 20-25 hajszálat termel.

Még ha a hatásuk a hajon is látható, minden probléma a fejbőrből indul ki.

Sokan égő érzésre, viszketésre, diszkomort és forróság érzetre, néha pedig bőrpírre panaszkodnak. A kiváltó okok lehetnek hőhatás, hideghatás, szennyeződés, érzelmek, száraz vagy nedves haj, a víz és a különböző samponok is.

A fejbőr irritációja egy sor élettani zavarral összefüggő bőrrendellenességnek felel meg.

Egy stresszor, mint például egy irritáló anyagokat (felületaktív tisztító és egyéb potenciálisan rosszul tolerálható összetevőket) tartalmazó hagyományos sampon használata, gyakran vált ki rendellenességeket. Ez a fejbőrön jelentkező stressz megváltoztatja a hidrolipid réteget és felborítja a bőr védőrétegének egyensúlyát.

És az eredmény? A víz könnyebben elpárolog és a bőr kiszárad, ami lehetővé teszi az irritáló anyagok behatolását és az irritáció, a viszketés, a diszkomfort érzés és a bőrfeszülés, illetve egyéb következmények klinikai tüneteit váltja ki.

Ennél a hajszálak elnehezednek, elvesztik tartásukat és általában zsírosnak tűnnek, főleg a hajtöveknél. Ez a probléma a faggyútúltermelésből ered, amelynek számos oka lehet.

A felesleges faggyú a hajtöveknél gyűlik össze, ez okozza a haj zsíros kinézetét. A haj elnehezedik és lelapul, gubancolódik és gyakran koszosnak tűnik, mert a faggyú megköti a levegőben lévő koszt, amely így könnyen rátapad a hajszálakra.

Ez az előző állapot ellentéte.

A haj száraz, sprőd, törékeny, nehezen kifésülhető és formázható, a hajszálak vége pedig töredezett.

A száraz fejbőr száraz hajat eredményez. Ezt faggyúhiány okozza, amely a természetes módon nagyon kis mennyiségű faggyút kiválasztó egyének sajátos jellemzője. De lehet később kialakuló állapot, amikor a szárazság olyan külső stresszfaktorokkal hozható összefüggésbe, mint a napsütés, a szél, a környezetszennyezés, a tenger- vagy medencevíz, az intenzív fésülés vagy hajkiegyenesítés, a szőkítés vagy a dauer. Mindegyik esetben a bőr védőrétege nem látja el többé a feladatát, a vízveszteség felgyorsul és a haj szárazzá, sprőddé és durva tapintásúvá válik. Mivel vízhiányos, nehezen formázható és hajlamos a elektrosztatikus töltöttségre.

Hogyan tartsam tisztán a hajamat?

Minden hajtípust úgy szabad csak tisztítani, hogy közben ne sérüljön a hidrolipid köpeny, és ezáltal érintetlen maradjon a hajhagyma fiziológiájának épsége.

A haj biológiai egyensúlyát csak detergenseket nem tartalmazó samponnal lehet megőrizni. Az ilyen samponok nem tartalmaznak hajszálakat roncsoló felületaktív anyagokat. Ha valaki kalapot hord, intenzíven sportol vagy erősen szennyezett levegőjű helyen él, akkor valószínűleg minden nap hajat kell mosnia. Ilyenkor különösen fontos, hogy valódi nem detergens sampont használjunk. Vannak nem detergens gyógyszeres samponok is.

 

 

Mik a rendellenes hajhullás jelei?

Naponta maximum 100 hajszál elvesztése még megfelel a természetes hajnövekedési ciklusnak, így ez teljesen normálisnak számít. Ám ha ennél gyorsabban hullik a hajunk, érdemes odafigyelni a hajunk állapotára.

Az öröklött hajlam (kopaszság) mellett a túlzott hajhullás gyakran az alábbi okokra vezethető vissza:

Body areas
Átmeneti helyzet stressz, kimerültség, terhesség (szülés után), az évszakok változása (főként ősszel), tápanyaghiány (különös tekintettel a vas, szilícium, B-vitaminok, cink, esszenciális zsírsavak, kéntartalmú aminosavak, nyomelemek hiányára), betegségből való lábadozás vagy hormonális problémák.
Pollution
Fizikai sisak kötelező viselése munka közben, kémiai (szennyezett környezet, túlzott mértékű hajfestés vagy szőkítés, forró levegős hajszárítás, agresszív, főleg zsíros hajra való kozmetikumok stb.) jellegű, fertőzés (gombásodás) vagy élősködő (fejtetű) okozta külső stresszhatás.

Ezen tényezők mindegyike elkerülhetetlenül hatást gyakorol a hajra. A hajhullás mellett ráadásul törékennyé, élettelenné és fénytelenné, vagy akár zsírossá és vékonnyá tehetik a hajunkat.


A táplálék-kiegészítők szedése jót tehet a hajnak. Ahhoz, hogy ezek serkentsék a hajnövekedést, erősebbé és dúsabbá tegyék a hajunkat, fontos, hogy olyan tápanyagokat tartalmazzanak, amelyek serkentik a jó minőségű keratin termelését, szabályozzák a faggyútermelést és segítik a hajnövekedést. A hozzáadott magnézium pedig segít a stressz legyőzésében, amely szintén hajhulláshoz vezethet.


Amennyiben tartósan és erősen hullik a hajad, mindenképpen fordulj bőrgyógyászhoz.

Woman taking medication

Too much sebum pore

A zsíros haj leginkább a fejbőrben található faggyúmirigyek túlzott faggyúkiválasztására vezethető vissza. Ez a faggyútúltermelésként is ismert jelenség azonban nem az egyetlen oka a zsíros hajnak.

A haj zsírosodásának egyéb oka is lehet:

  • A faggyú minőségi változása, amely hígabbá válva könnyebben és gyorsabban végigterül a hajszálakon,
  • Kalciumsó kialakulása, amikor hajmosás közben a faggyú érintkezésbe kerül a csapvízben található kalciummal. Ezek a sók súlyukkal lehúzzák a hajat, és fényes hatást kölcsönöznek neki.

Figyeljünk

hogy a túl gyakori hajmosás és a túlságosan detergens sampon használata reaktív faggyútúltermelés kialakulásához vezethet. Amikor ugyanis a faggyút agresszív tisztítószerekkel távolítjuk el, a faggyúmirigyek túlzott kiválasztásba kezdhetnek az irritáció hatására, ezzel még zsírosabbá téve a fejbőrt. 

  • Alakítsunk ki egy kiegyensúlyozott, változatos, egészséges, könnyű étrendet, amely főleg friss zöldségekből, gyümölcsökből és gabonákból áll, valamint esszenciális zsírsavakban, kéntartalmú aminosavakban, cinkben és B-vitaminokban gazdag (hal, kagyló, máj, tojás, olajok, joghurt stb.).
  • Alakítsunk ki „stresszmentes” életmódot. Szakítsunk időt a pihenésre, ezzel elejét véve a túl sok feszültségnek.
  • Táplálékkiegészítőkkel kezeljük az esetleges tápanyaghiányokat.
Woman eating healthy food

1/ Könnyed, körkörös mozdulatokkal masszírozd végig fejbőröd a nyaktól a fejtetőig a sampon használata előtt. Ez nemcsak a hajnövekedésre hat serkentően a mikrokeringés javítása által, de bizonyos samponok használatát is hatékonyabbá teszi.

2/ Használj a fejbőrödnek és hajtípusodnak megfelelő sampont vagy kezelést. Ha naponta kell hajat mosnod, válassz mindennapos használatra szánt, nem detergens sampont. Gyógyszeres sampon esetén mindig kövesd a bőrgyógyász vagy gyógyszerész utasításait.

3/ Alaposan öblítsd ki a sampont langyos vízzel. Az öblítésnek mindig tovább kell tartania, mint a hajmosásnak.

Bioderma - woman cleansing her back
  • Óvatosan a hajszárítással! A legkímélőbb megoldás, ha hagyjuk a hajat magától megszáradni. Hajszárító használatakor állítsuk langyosra a hőmérsékletet. A túl forró hőmérséklet roncsolja a hajszálakat, fokozza az izzadság- és faggyúkiválasztást és statikussá teszi a hajat. Fésülködéskor is kíméletesen kell eljárni. Figyeljünk oda, hogy ne sérüljön a fejbőr és a haj. A fésülködés elengedhetetlenül fontos, hiszen segít eltávolítani a szennyeződéseket, amelyek tompa fényűvé teszik a hajat.
  • Használj természetes anyagokból készült fésűt vagy hajkefét, és ne feledkezz meg annak rendszeres samponos vagy fertőtlenítőszeres tisztításáról.
Woman with hair in the wind