Dry skin

A száraz bőrt elsősorban érzés alapján tudjuk azonosítani. Az emberek úgy érzik, száraz a bőrük, mert kellemetlen, feszülő, durva felületet éreznek, és úgy gondolják, a megfelelő termék segít enyhíteni a tüneteket. A tüneteket néha viszkető, égő érzés is kísérheti. 

Az orvos azonban objektív szempontok alapján mondja ki a száraz bőrről a diagnózist (melyet xerózisnak is neveznek): fakó bőrkép és specifikus epidermális klinikai tünetek, mint a hámlás, berepedezés, néha gyulladás és a rugalmasság hiánya. A száraz bőr felülete jellegzetesen egyenetlen.

A száraz bőr kiváló alapot biztosít az ekcéma megjelenéséhez, elsősorban pityriasis alba (száraz foltok) formájában. Általában a szisztémásan száraz bőrű gyerekek karján és arcán jelenik meg (az atópiás dermatitisz részeként).

A száraz bőrön belül több fokozatot is megkülönböztetünk: 

 

Dry skin
Száraz bőr átmeneti diszkomfort érzet, enyhe feszülés és kisfokú hámlás
Dry skin
Nagyon száraz bőr erős diszkomfort érzés, feszülés, nagyfokú hámlás, repedezés
Scratching - Eczema
Pre-atópiás xerózis durva, nagyon száraz bőr (száraz foltok) és enyhe irritáció

Az egészséges bőr természetes védelméről egy nagyrészt vízből és lipidekből (sebum) álló hidrolipid filmréteg gondoskodik.

Áthatolhatatlan, és egyrészt védi a bőrt az agresszív külső agresszív hatásoktól, másrészt megelőzi a bőr kiszáradását. Amikor a felhám felső rétegében felborul a víz-lipid egyensúly, nem képes teljes mértékben betölteni védekező funkcióját, és a fent említett fokozatok szerint több-kevesebb kellemetlen tünetet okoz.

A vízhiányos bőrrel ellentétben a száraz vagy nagyon száraz bőr egy genetikai rendellenesség által okozott krónikus állapot

Ez ugyanolyan bőrtípus, mint a zsíros, vagy kombinált bőr stb.

 Azonban a veleszületett vagy szisztémás szárazság mellett létezik olyan száraz bőr állapot is, melyet különböző tényezők váltanak ki :

Water drops
Pollution
külső hatások környezet vagy időjárás
Microbiomy
bőrbetegségek és népbetegségek atópiás ekcéma, pikkelysömör stb.
pajzsmirigy rendellenességek, cukorbetegség vagy tápanyaghiány
Pills
orvosi kezelések

Dry to Very Dry skin

1 / A száraz vagy nagyon száraz bőr

egy bőrtípust jelent.  Ez egy tartós állapot, melyet a bőr védekező képességének hiánya miatt testszerte érzett bőrfeszülés jellemez

A bőr vékony, száraz és piros, víz- és lipidhiányos.

Dehydrated skin

2/ A vízihiányos bőr 

minden bőrtípusnál előfordulhat az ember élete során. Ez egy visszafordítható és átmeneti jelenség, melyet egy adott bőrfelületen észlelt, vízmegkötés és vízvisszatartási problémák által okozott húzódás jelez. A bőr vízhiányos, azért kellemetlen érzetet okoz és néha pikkelyesen hámlik.

További információ a vízhiányos bőrről itt található

Grandmother Mother and a Child

Néhányan már eleve száraz bőrrel születnek, ez genetikai örökségük része. Fontos azonban tudni, hogy az életkortól függően a bőr is változik. A gyerekek bőre szárazabb (kivéve az újszülötteket; a vízveszteség azonban jelentősebb ebben a korban), aztán kamaszkorban zsírosabb lesz a bőr, majd később felnőttkorban ismét száraz lesz (a faggyú-és verejtékmirigyek csökkent működése miatt)

A természetes bőröregedés része a felhám elvékonyodása (a sejtek megújulása lelassul), és a szaruréteg megvastagodása.

Tartós diszkomfort-érzet esetén keress fel bőrgyógyászt, aki megállapítja, hogy száraz vagy vízhiányos bőrről van szó. 

Ha a bőr hirtelen szárad ki, fel kell deríteni a kiváltó okot:

  • környezeti változás (új környezetben végzett munka, bőr kiszáradását okozó tevékenység, például úszás, agresszív szappan vagy tusfürdő használata edzés után), 
  • esetleg betegség, gyógyszeres kezelés (koleszterinszint-csökkentő gyógyszer stb.). 

Ha sikerült megtalálni a kiváltó okot, érdemes a lehetőségekhez mérten kiiktatni azt..

Bioderma - dermatological expert

A diszkomfort érzésen felül a száraz bőr elősegíti az irritáló vagy allergén szerek bejutását a bőrbe. Bizonyos bőrproblémák (ekcéma, pikkelysömör) megjelenését vagy a tünetek fennmaradását is elősegíti.

Ezért nagyon fontos a víz folyamatos pótlása.

  1. Mindig fogyasszunk elegendő mennyiségű vizet. Fogyassz napi 1,5 liter vizet (ha az orvos másképp nem rendeli).
  2. Válassz bőrbarát bőrtisztító és bőrápoló készítményeket. Használj bőrtápláló, nem irritáló és szükség esetén újrahidratáló terméket (a szárazság mértékétől és a bőrterülettől függően tej, krém, balzsam, kenőcs és olaj formájában). A cél, hogy megakadályozzuk a víz elpárolgását, megfelelő mennyiségű víz maradjon felhámban, valamint helyreállítsuk a bőr védekező képességét.
  3. Ne fűtsd túl otthonodat és szellőztess gyakran. 
Woman drinking water

Tisztítsd meg arcbőröd naponta 1-2 alkalommal gyengéd arclemosóval, amely nem károsítja a bőr természetes védőrétegét.

Gyengéden itasd fel a nedvességet úgy, hogy ne dörzsöld az arcbőrt.

Woman washing her face with water

Reggel és este, tisztálkodás után használj hidratáló és bőrpuhító krémet. Ez megelőzi a húzódó érzést, és megvédi bőröd a külső hatásoktól. Használj arcra és testre is a bőrtípusodnak megfelelő termékeket.

Woman applying cream