Allez au contenu Allez à la navigation

Óvja bőrét a hideg ellen: Atoderm
#SKINBODYGUARD
Óvja bőrét, és a lehető legjobb körülmények között vészelje át a telet a BIODERMA szakértőinek segítségével!
Fussa át az alábbi pontokat, hogy valamennyi témát megismerje!
  1. November
  2. December
  3. Január
  4. Február
 
epizód 7
A bőr sportja

A hideg ellenére a finnországi Lappföldön a szabadtéri tevékenységek uralják a terepet. A Rosemont család ezért a Messzi Észak összes igazi klasszikusnak számító sportját kipróbálja: szánhúzás kutyákkal és rénszarvasokkal, motorosszán túra, kirándulás hótalpon, az északi fény megtekintése... igazi öröm ez az egész családnak... de a bőrnek nem!

Mi történik a bőr belsejében?

Az extrém körülmények közötti sportolás során bizonyos óvintézkedésekre van szükség. A bőr fedetlen területei, különösen az arc kíméletlen próba előtt áll. Az elsődleges veszély a windburn, egy olyan irritáció, amelyet az erős hideg szelek okoznak. A bőrfelület megváltozik, a bőr lipideket veszít, pirossá válik és hámlani kezd. A tünetek éppen olyanok, mint egy nagyon erős napszúrásnál. Lappföldön decemberben az UV sugárzás nagyon gyenge, tehát szinte semmi esély sincs arra, hogy a Rosemont család napszúrást kapjon. Az arcbőrt azonban egy speciálisan síelésre kifejlesztett naptejjel kell védeni, amely kevés vizet tartalmaz, és tényleges védőréteget képez a szél és a hideg káros hatásaival szemben, megkönnyítve ezáltal a hőszabályozást.

A bőrgyógyász véleménye
Dr Isabelle Baratte, a Hospice Civils (Lyon) bőrgyógyásza

„Legyünk óvatosak a hegyekben télen, mert a hideg és a szél könnyedén napszúrást idézhet elő, hiszen észre sem vesszük, hogy leég a bőrünk.
A „windburn” hatás ilyenkor összeadódik a „sunburn” hatással, mert az UV sugárzás itt is jelen van, sőt a magasság és a havon való visszatükröződés miatt erősebb is.
A fedetlen bőrfelületeken tehát napvédő krémet kell alkalmazni. Ez még inkább fontos a gyerekek esetében, mert az ő bőrük különösen érzékeny! Emiatt a rendkívül veszélyes visszatükröződés miatt a szemet is védeni kell. Ha testmozgás közben megfelelően vagyunk felöltözve, akkor izzadunk, ez természetes, hiszen a test így szabályozza belső hőmérsékletét. A légáteresztő ruhákkal azonban elkerülhető a túlzott izzadás, amely irritációkat és piros foltokat okozhat, ezzel súlyosbítva az esetlegesen fennálló ekcémát. Ezenkívül pótolni kell a vízveszteséget is, esténként zuhanyzás után hidratálót kell alkalmazni! ”

Termékajánlónk

Bőrnyugtató balzsam a nagyon száraz és irritált, atópiás és érzékeny bőrre

ArcTest

Tápláló és nyugtató arckrém az érzékeny és kiszáradt arcbőr regenerálására

Arc

A transzepidermális vízveszteség a víz szarurétegen keresztül történő elpárolgásának természetes folyamata. A veszteség mértéke napszakonként és a korábban említett bioritmus alapján más és más. De a transzepidermális vízveszteség évszakonként is eltérő lehet: Télen a nyári időszakhoz képest az arcon 30%-kal, a testen pedig 10%-kal* nő a mértéke. A dehidratáltság súlyosbodik, és ezáltal a bőrfelület működése kevésbé hatékonnyá válik.
 

* Gil Yosipovitch, Glen L. Xiong, Erhard Haus, Linda Sackett-Lundeen, Israel Ashkenazi, and Tel Aviv, Israel ; Department of Dermatology, UCSF Medical Center, San Francisco, California, USA, Department of Laboratory Medicine and Pathology, St. Paul Ramsey Medical Center, University of Minnesota, Minneapolis, Minnesota, USA.

Ne feledje!

A hidegben való testmozgásra fel kell készülni!
A réteges öltözködés még inkább javasolt, (Lásd: 2. Epizód), arra pedig különösen figyelni kell, hogy a végtagok melegben legyenek. 

  • A lehető legalaposabban be kell fedni az arcot, a homlokot, a nyakat és a fület…
  • Vigyázni kell a védőmaszkokkal, mert ha a légzéstől nedvessé válnak, könnyen megfagynak...
  • Két óránként be kell kenni az ajkakat ajakápolóval, a bőrt pedig olyan napvédő krémmel, amely trehalózt tartalmaz (a trehalóz egy hővédő tulajdonsággal rendelkező cukorfajta).
  • A vizes alapú krémek nagyon alacsony hőmérséklet esetén ráfagyhatnak a bőrre.
  • Az irritációk megelőzése vagy csillapítása érdekében esténként tápláló krémet kell vastagon a bőre kenni.

Testmozgás során akkor is izzadunk, ha nagyon hideg van: a szervezet az izzadáson keresztül szabályozza hőmérsékletét. Ez a vízveszteség nem egyenlő a transzepidermális vízveszteséggel, amely a víz szarurétegen keresztül történő elpárolgásának természetes folyamata (Lásd: 1. epizód). Az izzadásból fakadó veszteség pótlása érdekében sportolás előtt, közben és után is vizet kell inni. Érdemes előnyben részesíteni a természetes anyagból készült textileket, hogy korlátozzuk az izzadás mértékét, ne fázzunk, és csökkentsük a betegségek kialakulásának kockázatát.

Felmérés

Ön rendszeresen használ napvédőket télen?

Tippek és praktikus tanácsok
Varázslat! A víz jéggé alakul!
 

Idén nincsenek hóvirágok az ablakon, így a gyermekek legnagyobb örömére próbálja ki ezt a meglepő kísérletet, amely során a víz azonnal jégkristályokká alakul. Hogy mi a titok? A vizet előtte felmelegítettük, majd nátrium-acetáttal telítettük. Miután újra lehűtöttük, a legkisebb rázkódástól vagy rezgéstől is beindul a kristályosodás! Ez különösen meglepő, hiszen tudjuk, hogy a nátrium-acetát a legfontosabb összetevője a kesztyűbe tehető melegítőpárnának, amely a kéz felmelegítésére szolgál.

 

 
LEGKÖZELEBBI TÉMÁNK

Vigyázat,
érzékeny területek!