Allez au contenu Allez à la navigation

Óvja bőrét a hideg ellen: Atoderm
#SKINBODYGUARD
Óvja bőrét, és a lehető legjobb körülmények között vészelje át a telet a BIODERMA szakértőinek segítségével!
Fussa át az alábbi pontokat, hogy valamennyi témát megismerje!
  1. November
  2. December
  3. Január
  4. Február
 
epizód 5
Ha bőre száraz, irritált vagy atópiás, ne vakarja!

A krónikus gyulladással és viszketéssel járó, nagyon száraz és irritált bőrt a bőrgyógyászok „atópiás bőrnek”, vagy ekcémának nevezik. A 11 éves Dan Rosemont (lásd a 4. epizódot), mint sok más gyermek, atópiás dermatitiszben szenved. A betegség általában 3 hónapos és 5 éves kor között jelenik meg. Az atópiás bőr különösen érzékeny a hidegre.

Mi történik a bőr belsejében?

Az atópia bizonyos allergénekkel szembeni túlzott reakció, érintheti a bőrt, a hörgőket és az emésztőrendszert. Az atópiás bőr áteresztőképessége gyengül: a lipidek hiánya miatt többé nem képez megfelelő védőréteget. Az allergének és a baktériumok könnyebben behatolnak, és gyulladásos reakciót idéznek elő. A főleg az arcon és a „gyűrődő” területeken (könyék-, térdhajlat) megjelenő, viszketéssel járó piros foltok állandósulnak. A vakarózás súlyosbítja a gyulladást, ami a betegség újabb és újabb fellángolását eredményezi: az ekcémás fellángolásokat nyugalmi időszakok váltják.

A bőrgyógyász véleménye
Dr. Isabelle Baratte, az Hospices Civils (Lyon) bőrgyógyásza

„A rendelőben gyakran találkozunk olyan gyermekekkel, akik a betegség elején járnak. Alaposan elmagyarázzuk a szülőknek a helyzetet, és elmondjuk, hogyan lehet szinten tartani a betegséget és kezelni az ekcémás fellángolásokat. A mindennapok során ez azt jelenti, hogy a gyermeket 32–33°C-os vízzel fürdessük és gondoskodjunk bőrének megfelelő hidratálásáról, hogy helyreállítsuk annak természetes védekezőképességét. Az ekcémás időszakban, a gyulladás csökkentése érdekében elengedhetetlen a helyileg alkalmazott kortikoszteroid használata, amitől nem szabad megijedni, de azért oda kell rá figyelni. Elegendő, ha betartjuk az előírt kezelést. A legfontosabb, hogy ne vakarózzunk, mert az felsértheti, megvastagíthatja és érdessé teheti a bőrt, valamint előidézheti a bőr felülfertőződését. A bőrápolók és helyileg alkalmazott kortikoszteroidok együttes alkalmazása megszünteti a gyulladást és a vakarózás kényszerét, valamint helyreállítja a bőrfelületet.”

Termékajánlónk

Nyugtató, tisztító és lipid-feltöltő mosakodó gél mindennapos használatra

ArcTest

Bőrnyugtató balzsam a nagyon száraz és irritált, atópiás és érzékeny bőrre

ArcTest

Az atópiás dermatitisz-ben szenvedő betegek száma az elmúlt 20 évben megháromszorozódott(1). A fejlett országokban átlagosan az újszülöttek 15–30%- ánál jelentkeznek az atópiás bőr tünetei(2). Ha a szülő maga is atópiás, 30%-kal nagyobb a kockázata annak, hogy a csecsemő is az lesz. Ha mindkét szülő érintett, ez az arány a 70%-ot is eléri(3).
 

1. Dermatite atopique : épidémiologie en France, définitions, histoire naturelle, association aux autres manifestations atopiques, scores de gravité, qualité de vie. E.Mahé. Ann Dermatol Veneorol. 2005 ; 132
2.Williams HC. Clinical practice. Atopic dermatitis. N. Engl. J ; Med 2005;352. 2314-2324
3.Dermatite atopique. S. A Büchner, Forum Med Suisse N°19, mai 2001

Ne feledje!

Viszket, viszket...de hogyan kezeljük a fellángolásokat anélkül, hogy vakaróznánk? Különböző praktikák vannak erre. Először is, tartsa be az orvosi előírásokat, és hidratálja megfelelően a bőrt minden nap. Ellenőrizze és vágja le a kisgyermekek körmét, a kisbabák kezére pedig tegyen vakarást akadályozó mini kesztyűt. A viszketés enyhítésére léteznek hideg borogatások is, az irritált felületen pedig vakarás helyett használhatunk görgőket.

Különböző ekcémafajták léteznek, de mindegyiknek ugyanazok a tünetei: nagyon száraz bőr, amelyen gyulladt, piros, viszkető foltok jelennek meg.

  • Atópiás ekcéma, a bőr természetes védőrétegének sérülése és az azon megtelepedő baktériumok (staphylococcus aureus) elszaporodása következtében alakul ki
  • Kontaktekcéma, amely az allergizáló vagy irritáló anyagokkal (nikkel, parfüm, tisztítószerek, tartósítószerek…) való érintkezés során alakul ki
  • Az ekcéma nem keverendő össze a téli viszketéssel, amelyet az időjárási viszonyok következtében kialakuló intenzív bőrszárazság okoz, és amelynek első jelei télen mutatkoznak.
Felmérés

Önnek vagy családtagjai közül
valakinek atópiás a bőre?

 
KÖVETKEZŐ TÉMÁNK

Üdvözöljük
Lappföldön!